Blogger Templates

I made this widget at MyFlashFetish.com.

~~OmBak RiNDu~~

Adira :
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku


Hafiz :
Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku


Adira :
Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung


Hafiz :
Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku


Hafiz & Adira :
Hanya mampu terserah
Moga cahaya di penanti


Hafiz:
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya


Adira:
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku




BiNgKiSan HaTi~~~> "Ya Allah, ampunilah dosa kami & dosa kedua orang tua kami. masih terbayang air mata ibu yang mengalir & rintihannya disetiap malam ketika berdoa memohon kepadaMu untuk kebahagiaan kami, anaknya. Sayangilah Ibu & ayah kami sebagaimana beliau meyayangi kami sewaktu kecil. Ya Allah, Muliakanlah mereka, tiada pernah kami sanggup menggantikan setiap tetes air mata ibu & keringat ayah."



CoReTan MisS Ayu~~~> Tgk Ombak Rindu kat Youtube je...hihihi...Semalam p East Coast Mall saje pusing2 n makan kt RasaMas...ngn Kak Na, Aishah & Fatin......^.^

Kalau Like Silalah Klik...:)

...KisaH Diarrhea...:(

Salam 'alaik...

Kaifa haalukum??

Huhuhu...semalam seharianku terkena penyakit 'diarrhea' @ cirit-birit...xpernahla seteruknie..sabarjela...
Mula2 minum teh kelat..sangatla kelat..pastu makan pil chi kit teck aun..xjd ape jgk..huhuhu...
Xtahan sangat dgn keadaan sakit yang teramat sgt memaksaku pergi ke klinik...mujurla Poliklinik Ibn Sina yang buke, maklumla ari Jumaat semua klinik tutup...huhuhu...
Wah,si doktor pulak encem,,hihihi...terus je rse sihat...boleh pulak camtu..ngeh3...:p
Si doktor bagi ubat angin, air garam, gastrik..makan sekalije pastu xmakan2 dh...klu demam br kena p hospital takut jangkitan kuman...puncenye dr makanan..tula main belasahje makan...hukhukhuk...rasenye minum air cendol kt pasar Binjai kot...pasni xbeli dh...huhuhu

Alhamdulillah arini dh sihat xmacam semalam berulang2 p tandas...

Ni adalah info sikit about Diarrhea ni..ce bace ce bace...:)

Masalah cirit birit (diarea) selalunya dikenal pasti melalui peningkatan kekerapan membuang najis yang lembut dan berair dalam tempoh yang singkat. Kekerapan pembuangan najis berbeza di kalangan individu. Terdapat individu yang membuang air besar sekali dalam tempoh dua hingga tiga hari. Ada laporan yang mencatat berat normal najis sehari lebih kurang 100 hingga 150 gram. Jika beratnya mencapai 200 hingga 300 gram (atau lebih daripada 200ml/hari), ini dianggap sebagai cirit birit.

Faktor utama yang menyebabkan berlaku cirit-birit------> pengumpulan air pada bahagian usus. Kandungan air meningkat kepada 60 hingga 90 peratus. Air ini sepatutnya diserap semula oleh usus. Cirit-birit berlaku apabila faktor-faktor tertentu mengganggu keupayaan usus untuk menyerap air dan garam mineral daripada najis. Kadangkala najis tersebut berdarah, bernanah dan berlendir.

Puncanya :
* disebabkan kuman bakteria
* akibat virus kuman
* akibat protozoa --> Cirit-birit yang akut boleh juga disebabkan oleh organisma protozoa yang dikenali sebagai Giardia lamblia dan Entamoeba histolytica. Protozoa Giardiasis sering menjangkiti kanak-kanak, pelancong yang melancong ke kawasan atau negara bercuaca panas (tropika dan subtropika) serta pesakit-pesakit yang berada dalam wad hospital. Selepas satu hingga tiga hari jangkitan, individu akan mendapat cirit-birit dan kekejangan di bahagian perut.
* disebabkan oleh ubat




Nak tau info lanjut boleh layari link ni okay...



Bingkisan Hati~~~> Kerana kata-kata, insan boleh menderita. Oleh kerana tidak berhati-hati ketika berkata-kata, nikmat yang sepatutnya kita terima, dirampas dari kita. Ada orang yang berniat memberikan kita sesuatu, mungkin menarik balik niatnya kerana kata-kata kita. ~HIKMAH ARAB~

Coretan Miss Ayu~~~> Arini bwk si adik bongsu p klinik sbb kena ulat bulu..cian die...pastu p tlg my sista cabut pelamin kt Kg Besut ngn Hah & Husna...:)

Kalau Like Silalah Klik...:)

...AlFun Mabruk...:)

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi ats segala nikmat & kurniaan-Nya...

Sejuta Tahniah buat adikku Nurshahirah Aisyah kerana berjaya menggengam 9A dlm PMR...sesungguhnya keluarga kita sangat bangga dengan kejayaanmu...akak doakan kejayaan sentiasa bersamamu sampai tercapai cita-citamu..Biiznillah..mudah-mudahan...

..suke sangat buat muke camtu...:p

...InsyaAllah one fine day...

...Sweet Memory Together...

Bingkisan Hati~~~> "Jadikan sebagai aturan hidup untuk melakukan yang terbaik dalam apa jua yang dilakukan, pasti akan menghasilkan
kecemerlangan."


Coretan Miss Ayu~~~> Arini jadi baby sitter je..huhu

Kalau Like Silalah Klik...:)

...huhuhu...cuti sekolah...

Assalamualaikum semua!!!

Sihat kawan2??? hohoho..lme sudah xupdate new entry ni...maklumlah baru abs interaksi kt ipgm...skangni just bercuti di rumah saje x g mane2pun kecuali kuar jupe kawan2 kt Mesra Mall main boling n have fun together...hehe...dh lme xmain boling..abs sakit 1 badan...huhuhu...

Saje menghabiskan mase di rumah ngn anak2 buah n family...pasni nk kena balik kelantan dh..huhu...
makan..tido..tujela kejenye..hehehe...
tp..ade tugasan yg kena siapkan yer...tujela kejenye..kihkih...

Petang if xhujan main badminton ngn adik n ank buahku..konon2 nk kuruskan badan...hehe..tp malangnya ari ujan kan...so,xkemanala kurusnye...ngeh2...

yg pasti best + seronok bersama2 family kan + dpt restkan otak di suasana kampungku nan indah permaini..chewaahhh...:p

jom layan gambarku n kawan2ku p main boling longkang...hehe..

..menunggu giliran utk memboling..hehe...

...posing jap...

...konon spare...(xpun)..hahaha

oklah..tujela yg dptku kongsikan sedikit sebyk mengenai kisahku pd musim cuti sekolah...huhuhu...


Bingkisan Hati~~> ‎"Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal, tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah."

Coretan Miss Ayu~~> Sangat best arini kuar shopping ngn my sister n my mom...dapat handbag baru..wah..syok2..thnks ye my sister coz sudi belanje adikmu ini...love u..:)

Kalau Like Silalah Klik...:)

...Minggu Interaksi Di IPGM KDRI....


Assalamualaikum semua..hai kawan2...

Sudah agak lame saya tdk 'berentry'..huhuhu...

Alhamdulillah dh 2 mnggu saya dan kawan2 berkursus dalam cuti bg program KPLI j-Qaf utk semester 2 2011..InsyaAllah bermula Januari thn dpn sudah berpraktikum...cepatnye mse berlalu kan...doakan yer...

Kehidupan yg sgt2 bz berada di IPG...setiap hari kls dr pg sampai ptg..kdg2 sampaila malam....huhu...tp alhamdulillah syukur ats segala nikmat & kurniaan dari-NYA...

Semoga apa yg kita lalui menjadi satu kehidupan yg indah buat kita semua...
Jupe lg ye kawan2....:)

Bingkisan Hati~~> Tidak semua yang kita impikan akan mudah kita capai & gapai melainkan kita berusaha ke arah itu...Nikmatilah hidup anda dengan sebaiknya tanpa rasa putus asa...Chayok2...
miss my family, nephews n nieces so much n also my dear...:)))

Kalau Like Silalah Klik...:)

...lama sungguh tidak meng'update' my blog ni..huhu

Assalamualaikum semua...

Alhamdulillah masih lagi bernafas untuk meneruskan hidup ini dan Salam Zulhijjah semua...
Sori lama sudah  tdk berblog ni..maklumlah kesibukan melanda diriku sekarang ni..rasa masa itu terlalu mengejar diriku saat ini..huhuhu.

Anyway, nothing serious happened..still meneruskan my life as usually...hopefully everything will be alright...please pray for me k...:))

Can't wait to holiday for 'Aidiladha'...hehehe

Coretan Miss Ayu~~~> bertungkus lumus sedang menyiapkan assignment...huhuhu

Kalau Like Silalah Klik...:)

^^ MenGhitUnG hAri BaLik kAmPuNg ^^

Assalamualaikum semua....sihat kawan2??

Alhamdulillah dh 24 hari kte menjalani ibadah puasa kan....sekolah pn dh mnggu akhir dh mnggu ni...xsabar rasenye mahu balik kg buat biskut raya bersama2 anak2 buah tersayang...hehehe....

Jom kita layan lagu ni ok...;)




CoReTaN miSs aYu~~~> 26hb bersamaan hari Jumaat akan bertolak ke Kemaman menaiki bas Transnasional jam 3 ptg bersama Cik Bella,housemateku...hehe...SeLamAt TingGal Kota Bharu & tnGgu kepULanGan ku KeMaMan....:))



Kalau Like Silalah Klik...:)

*** SeKaDar LuaHan HaTi ***

Assalamualaikum semua & Salam Ramadhan Al-Mubarak....:)

Hai...Alhamdulillah arini 22 hari kite berpuasa dgn penuh kesabaran...dn xlame lg kte akn meraikan Syawal pd 30 Ogos...xsabar kan?? hehehe

Actually,saya cuma nk meluahkan perasaan saya...tbe2 feeling lak..tp bkn sbb cinta ok...huhuhu...
about 'someone at school' tmpt saya mengajar ni...ntahla..rase xsedap ati je...mula2 saya masuk sekolah ni semuanya berjalan dgn lancar tp lps 4 bln berikutnye dh jd lain...mmgla saya xnk ambik taupun..tp satu tmpat mengajar selalu berjumpa kan...saya bknnye nk menggatal ke ape..bg saya hubungan rakan sejawatni sgt penting untuk kte mudah bekerjasama kan...saya ngn cikgu2 yang lain alhamdulillah ok xde masalah..cume hamba Allah sorgtu je...tp xpela saya abaikan jer...sempena bulan baik ni saya nk mintak maaf byk2 kt die walaupun saya xtau kat mane salah saya..saya xnkla dicop perempuan gedik n xde maruah...walaupepun saya hrp xterjadi pd kwn2 yg lain k...dlm hdupni saya tau kite berdepan ngn pelbagai jenis manusia n saya sedaya upaya cube untuk memahami..itu yang terbaik...:)

Oklah..rasenye setakat tu saje...nt saya post entry raye pulak yer...hepi2 kan diri anda k...jgn cpt buruk sngka  pd org...jge diri baik2 ok..daaaaaa.....:)



CoReTaN MisS aYu~~~> 26hb ni balik kampung...hoho balik kg..hoho..:p 
xsabar nk buat biskut raye...i loike biskut raye especially 'almod london'....kihkihkih...
miss someone at there...take care my dear...

Kalau Like Silalah Klik...:)

...MeNu BeRbUkA Di BuLaN RaMaDHan...

Assalamualaikum kawan2..(versi Upin&Ipin yer...hehehe)....

Alhamdulillah arini genap 16 hari kita menjalani ibadah puasa iaitu 16 Ramadhan 1432 H...Syukur pada Tuhan atas segala nikmat kurnian daripada-Nya...

Esok sekolah cuti sempena Nuzul Al-Quran (17 Ramadhan 1432 H)...dan tak lame lg kita semua akan menyambut  Hari  Raya Aidilfitri (1 Syawal 1432 H) bagi yg beragama Islam...Sesungguhnya itulah perayaan yg sgt seronok bg kita semua kerana pada hari tersebut kita akan berkumpul bersama2 keluarga tercinta & saling menziarahi sanak saudara tersayang...Yang jauh kita dekatkan manakala yang dekat kita rapatkan...itulah kelebihan ukhuwwah silaturrahim antara kita...sangat2 manis & indah....:)

Alamak lari topik pulak...sebnrnye saya nk berkongsi resipi harian sepnjang saya berpuasa di rumah sewa kat Kelantan ni..maklumlah 1st time ni..hehehe..

Menu wajib bg kteorg ialah :-
-Tom Yam Campur
-Sup Ayam
-Singgang Ikan
-Asam Pedas, Ayam Masak Kicap Halia
-Ayam Masak Merah
-Paprik Ayam
-Sambal Sotong
-Ikan Goreng Berlada
-Sayur Campur
dan...dan...byk lagi sbnrnye..tp yg kebiasaannya yg tulah...kihkihkih....:p










BiNgKiSaN hAtI~~> Hadis Rasulullah yang diriwayatkan oleh Muslim bermaksud: 

"Carilah dengan segala upaya kamu malam al-Qadar pada malam-malam ganjil daripada sepuluh malam akhir Ramadhan." 



COreTan MisS aYu~~> alahai tak sabar rasenye nk balik kg next week...hukhukhuk
sabarlah duhai hati...buat seseorg semoga kamu baik2 saja di sana..kami semua rindukan kamu...:))

Kalau Like Silalah Klik...:)

...25 Tahun sudah...( ", )


Assalamualaikum & Salam Ramadhan semua...^,^

Auwwwww chakkk!!! hehehe...rase epy sangat2 sbb my besday semalam 10 OGOS 2011..hehehe...tapi rase sedih pn ade sbb umur dh meningkat...huhuhu...tapi still xngaku "tua" tau...hehehe...i still young okay??!!! :p (perasan tue) 

Alhamdulillah syukur sangat2 kerana masih diizinkan oleh  Allah utk bernafas di bumi pinjaman Allah ini...Tiada yang seindah selain mensyukuri nikmat Allah sehingga hari ini..Ingat ye kawan2ku sekalian....jangan sekali2 kita mengkufuri segala nikmat yang telah Allah berikan kpd kita & jgn pula kita lalai dlm beribadah kpd-Nya tdk kira waktu n masa...bukan bulan Ramadhan saja bulan2 lainpn okay...Ingat tu...same2la kita saling ingat-mengingati di antara satu sama lain...**,

Rase epy jugak sbb ramai yang wish besday semalam...sangat2 menghargai walaupun tiada hadiah yang istimewa...ucapan tu dh cukup bernilai buatku...Terima kasih semua..Love U All...( "...,)

Sempena besday aku kali ini. aku hrp sgt2~~~>


  •  dpt berubah & perbaiki ke arah yang lebih baik
  •  jadi insan yang baik & disayangi semua org
  • dapat tabahkan hati dalam menghadapi segala dugaan hidup
  • dapat hidup bahagia di samping family & org yang tersayang
  • yg penting sentiasa sabar & redha dengan segala takdir-Nya
  • semoga apa yang aku rancang menjadi kenyataan hendaknya..Amin.
InsyaAllah mudah2an segalanya baik2 sahaja...:)






BiNgKisAN hAti~~~> Dan ketika kita sedang bersedih dan hidup dalam kesusahan,
Tersenyum dan berterima kasihlah kepada Tuhan bahawa kita masih hidup !




CoReTaN MisS AyU~~~> Hope special celebration with someone...but i know he's not here with me..huhuhu...maybe one fine day...i am so glad becoz he was rememberd my birthday...love him fillah...(^^, )
Pejam celik pejam celik dah 11 hari berpuasa...Alhamdulillah...

Kalau Like Silalah Klik...:)

~ RaMadHan MeNjeLmA LaGi...Alhamdulillah ~

Assalamualaikum semua...Hai chakkkk!!!!!! 

Adus sudah lama aku dok meng"update" blog ku yg usangni...huhuhu...al-maklumlah ke"bz" an melanda baru2 ni...:p 
Nothing special happened just busy with my career....:) 
Cumenye di kesempatan ini sempena kita dh nak sambut bulan RAMADHAN esokni..aku nk ucapkan Selamat Menjalani Ibadah Puasa kepada seluruh umat Islam di dunia.Alhamdulillah kita masih llagi diberikan peluang oleh-Nya untuk kita sama2 merasai nikmat di bulan Ramadhan & seterusnya menyambut Hari Raya Aidilfitri tak lama lagi kan.....



Aku juga berharap semoga bulan yg mulia ni aku dapat muhasabah diri aku dgn sebaik2nya...



BinGkiSan HaTi~~> Selamat Berpuasa buat seseorang yg berada di perantauan..semoga tabah & sabar di sana k..InsyaAllah ada rezeki kite berpuasa sama2 k..jage diri baik2...:)

Kalau Like Silalah Klik...:)

...HaPpy BiRthDaY My SaYang...

Hari ni besday my sayang yg kini berada di bumi Mesir...Selamat Hari Lahir My Hero...Semoga cepat balik Mesia k,najah exam dipnjgkn umur & dimurahkan rezeki dari-Nya...Sori sgt2 xdpt nk kirim present utk axx...tunggu axx balik k...sxx bg special punyer...hehe...hanya sekeping kadje yg mampu bagi..harap axx suka...:)







Just For You:


Sayangku yang sangat aku sayangi…
ku sangat bahagia ketika ku menyayangi diri mu…
kaulah sang pujaan hatiku dan peri cintaku…

Sayangku….
Harapan ku sungguh besar dan tak terhingga…
Kerana ku sangat menyayangi dirimu dan sangat mencintaimu…

Sayangku…
Kau selalu sejukkan hati ini…
Dengan setitis air cinta yang kau beri…
Kaulah pujaan hatiku…
Jangan pernah kau ingkari tentang cinta…
Kerana ku inginkan dirimu bahagia dengan cinta…
Diriku melayang saat dekat denganmu…
Kumohon berilah taburan wangimu dalam diri ini…

Sayangku…
Takkan kusia-siakan kasih sayangmu padaku…
Kau begitu sabar melayan karenahku…
Takkan semudah itu aku melepaskanmu…
Kerana cinta memerlukan pengorbanan….




Layan lagu ni okay...:)

Kalau Like Silalah Klik...:)

...BaLiK kAMpuNg...

Assalamualaikum semua...

Harap2 baik2 belake dn syukur ats nikmat Allah pada kita semua ok....
Alhamdulillah setelah 3 minggu tidak pulang ke kampung halaman..tibalah ari esok aku akan pulang ke kampungku "Kg Batu 4 Binjai, Kemaman"...rindu kt my big family so much....hehe...3 mnggu je pun, bknnye berthn2...anak manjala katakan...aku masih lg tidak percaya yg aku terpakse merantau lagi..bezanya dlu aku melanjutkan pelajaran di UIAM, Gombak, K.L...dan kini aku bekerja @ mengajar di Kota Bharu, Kelantan...alah tidakla jauh mane..cume kdg2 rse cuti Jumaat & Sabtu tidak puas n cukup...walaupun penat, tp demi family aku balik juga sebagai tanda yg kita ni ingat mereka di kg...chewaaaaaaahhhhhhhh.....(wink wink) sedikit "kemengadaan" di situ bunyinye...:P 
Agaknya klulah si buah hati ade di Kemamantu, tiap2 minggu balik kot...hikhikhik...



2 minggu lagi sekolah ku akan mengadakan Hari Sukan Peringkat Sekolah & arini bermulanya sesi latihan Rumah Wira & Satria. Dan aku menjadi guru pembimbing rumah Wira...Nilah pengalaman pertamaku sebagai seorang pendidik dlm sambutan Hari Sukan...nt aku uploadkan gambar yer...hehehe...




BiNgKisAn HaTi~~~> Jika anda mahu membuat sesuatu, anda akan cari jalan. Jika anda tidak mahu membuat sesuatu, anda akan cari alasan.  - Peribahasa Arab-



CoReTaN MisS aYu~~~>rindu nk makan kepok ganu @ keropok kt Geliga...yummy2...:) 
jgn tertido sudah ptg kang sbbnye mahu pergi ke sekolah ade latihan sukan murid Tahap 2...klu x asyik membuta je..xleh jadini...berubahla Ayu!!!! Bangun dr tidurmu...!!!! :p

Kalau Like Silalah Klik...:)

...MeLaYaN KaReNah AnAk diDiK...

Assalamualaikum semua...arini aku nk berkongsi pngalaman setelah 5 bulan bergelar seorang pendidik di Sek.Keb Excident ni...adoyai..macam2 perangai dh aku jupe..kdg2 btul2 buat aku hilang sabar ngn budak-budakni..tp aku still cool walaupun dlm ati bagaikan angin tsunami...huish begitu dahsyat bunyinyer kan...tp inilah dikatakan dunia budak-budak sekolah rendah..btul2 mencabar dn extreme...

Budak-budakni makin dilayan makin naik lemak btul x??masalahnye.... kalau xdilayan xboleh jugak...bising & tdk terkwal jdnyer..silap2 huru hara kelasku...tgk kejadian arini buat aku hilang sabar je...adeke patut seorang budaktu main lastik2 getah pastu aku yg jd mangsa terkena mata kiriku, mujurla xsakit...apelagi membebel la akunye n senyap 1 kelas...hehehehe...kn dh kena ngn Ustazah Ayu...taupun takut bila aku ugut2 budaktu ikut aku p jumpa guru disiplin...kihkihkih..:p

Apepun, ku semakin jatuh cintan ngn kerjaya pendidik ni...kerjaya guru kan sangat mulia dn dpndang tinggi...besar pengorbanan seorang guru ni...kadang2 jatuh sayang kt budak2ni bila merekani semangat untuk belajar...xpe, aku xkan putus asa dlm merjadi seorang pendidik...

Oklah malas sudah nk berceloteh panjang..nt boring pulak kan???hehehe
C U again....:)

BiNgkIsaN hATi~~> WANITA/PEREMPUAN DICIPTAKAN BUKAN DARIPADA TULANG RUSUK ATAS UNTUK MEMERINTAH, BUKAN DARIPADA RUSUK BAWAH UNTUK DIPIJAK, TETAPI TERLETAKNYA RUSUK ITU DI BAHAGIAN DADA DAN BERDEKATAN DENGAN TANGAN BERMAKNA TANGAN YANG MEMBELAI DAN HATI YANG MEMPUNYAI PERASAAN DAN KASIH SAYANG.


CoReTaN miSs aYu~~>Balik sekolah arini terus tido, penat n kurang mood sket arini..huhuhu..tp mode balik kg tetap ade..hehehe:)


Kalau Like Silalah Klik...:)

...Baarakallahulakum...

TAHNIAH AIN & DYANA!!!!!!

Alhamdulillah 2 org sahabat karibku telah selamat menjadi isteri orang....Aku doakan kalian menjadi isteri cerdik dan solehah serta  bahagia di samping keluarga yg tersayang hendaknya...cepat2 bg kami anak angkat ye...hehehe....doakan kawanmu ini juga yee...:)))

Jom kita layan beberapa keping gambar ok.....

 ...ni aku & atie kat majlis Dyana..atie bile pulak??hehe


 ...Akhirnya bersatu jua..


 ...Sama cantik sama padan...Congrates!!!


 ...yg ni bila pulak??? ahaks...



...cantik sangat purple...tahniah dyana...:)


Bingkisan Hati~~~>  “Ma min waraa Rajulin Azimin, illa wa ma’ahu imra’atun tasyuddu azrahu, Ummun kanat am Zaujah” (Tidak ada dibelakang seorang lelaki yang hebat, melainkan ada disana wanita yang memberi dokongan kepadanya, samada ibunya atau isterinya).



Coretan Miss Ayu~~~> Aku gembira melihat kawan-kawanku berjaya dan mempunyai keluarga yang bahagia...Syukur Ya Allah ats Kurnian-Mu ini...semoga kami tidak lalai dlm beribadah kepada-Mu..berkatilah kami Ya Allah...

Kalau Like Silalah Klik...:)

~~Kelebihan Bulan Sya'aban~~


SAIDATINA Aishah r.a ada berkata, Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: "Semua manusia dalam kelaparan pada hari kiamat kecuali nabi-nabi dan keluarga mereka, juga orang yang berpuasa pada Rejab, Syaaban dan Ramadan. Sesungguhnya mereka dalam keadaan kenyang, tidak lapar dan tidak haus."

Bulan yang dinyatakan dalam hadis terbabit adalah antara yang disebut-sebut banyak kelebihan, sehingga hadis berkenaan menyatakan mereka yang berpuasa tidak akan lapar dan haus pada hari kiamat kelak.


Dalam memberikan penjelasan berkaitan tiga bulan yang berturut-turut itu, ada pihak membuat perumpamaan tahun dengan pohon, iaitu Rejab umpama waktu keluarnya daun, Syaaban diumpamakan keluarnya bunga dan Ramadan umpama buahnya.

Abu Hurairah berkata Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya Rejab bulan Allah dan Syaaban itu bulanku, manakala Ramadan itu bulan umatku." (Riwayat Imam Bukhari dan Imam Muslim).

Ketiga tiga bulan disebut Nabi s.a.w itu adalah bulan rahmat, kasih sayang dan kesejahteraan. Bulan yang penuh keberkatan dan keampunan.

Sesetengah ulama menyatakan bulan Rejab adalah kesempatan untuk meminta ampun daripada segala dosa manakala bulan Syaaban untuk memperbaiki diri daripada

segala macam cela dan Ramadan adalah waktu menyucikan hati dan jiwa.

Syaaban bermaksud berpecah atau bercerai-berai. Ia dinamakan demikian kerana pada bulan itu masyarakat Arab dulu bertempiaran ke serata tempat untuk mencari air, sehingga ada yang mencarinya sampai ke gua.

Ia juga diertikan demikian kerana menjadi 'bulan pemisah' iaitu memisahkan antara bulan Rejab dan Ramadan.

Nabi s.a.w menjelaskan Syaaban mengandungi keutamaan dan kebaikan yang banyak, dengan nilai berganda bagi mereka melaksanakan kebaikan dan ibadat dengan ikhlas dan bersungguh.

Baginda bertanya kepada sahabat, maksudnya: "Tahukah kamu sekalian mengapa bulan ini dinamakan Syaaban?" Mereka menjawab: "Allah dan Rasul-Nya yang lebih mengetahui."

Baginda menjawab: "Kerana pada bulan ini bercabang banyak kebaikan."

Dengan keutamaan yang ada pada Syaaban ini, Baginda memanfaatkan kesempatan untuk meningkatkan prestasi ibadat dan amal kebaikan sehingga seolah-olah Baginda tidak pernah melakukan sedemikian pada bulan lain.

Nabi s.a.w sendiri sering berpuasa pada bulan ini.

Daripada Saidatina Aishah, beliau berkata maksudnya: "Adalah Rasulullah s.a.w sering berpuasa hingga kami menyangka yang Baginda berpuasa berterusan dan Baginda sering berbuka sehingga kami menyangka yang Rasulullah akan berbuka seterusnya.

"Aku tidak pernah melihat Baginda berpuasa sebulan penuh kecuali pada Ramadan dan aku tidak pernah melihat Baginda berpuasa sunat dalam sebulan yang lebih banyak di bulan Syaaban." (Riwayat Imam Bukhari dan Muslim)

Hadis ini menerangkan kepada umat Islam sekalian, Syaaban memang bulan sangat digalakkan beramal ibadat selain bulan lain, sesuai dengan statusnya sebagai gerbang Ramadan.

Rasulullah s.a.w pernah mengumpamakan bulan Syaaban dengan keutamaan diri Baginda sendiri ke atas nabi lain.

Sabda Baginda bermaksud: "Keutamaan Syaaban ke atas bulan yang lain adalah seperti keutamaan saya di atas semua nabi lain sedangkan keutamaan bulan Ramadan ke atas semua bulan yang lain adalah seperti keutamaan Allah Taala ke atas makhluk-Nya."

Antara amalan yang digalakkan pada bulan Syaaban ialah memperbanyakkan ibadat sunat termasuk puasa, doa, zikir, selawat dan bertaubat daripada kesalahan yang dilakukan.

Walaupun amalan ini sukar, ganjaran yang menanti adalah berganda. Ibadat sunat pada Syaaban juga sebagai persediaan untuk lebih cergas beribadat siang dan malam pada Ramadan.

Syaaban juga adalah bulan di mana setiap doa orang beriman akan dimakbulkan Allah, sebagaimana dinyatakan Abdullah Umar dalam riwayatnya mengenai hadis Nabi iaitu Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Antara solat lima waktu yang doanya tidak ditolak ialah sewaktu malam Jumaat, pada malam 10 Muharam, pada malam pertengahan bulan Syaaban dan pada dua malam raya iaitu malam hari raya Aidilfitri dan Aidiladha."

Rasulullah s.a.w bersabda: "Itulah bulan Syaaban di mana manusia lalai mengenainya iaitu antara bulan Rejab dan Ramadan, ia adalah bulan di mana segala amalan diangkat kepada Tuhan pemilik sekalian alam. Maka aku sangat suka sekiranya amalanku diangkat sedangkan pada masa itu aku dalam keadaan berpuasa." (Hadis Riwayat Ahmad)

Dalam sejarah umat Islam, bulan Syaaban juga menyaksikan beberapa peristiwa penting seperti perubahan arah kiblat dari Masjidil Aqsa di Baitulmaqdis ke arah Masjidil Haram di Makkah.

Pada bulan ini juga berlaku peperangan Bani Mustaliq iaitu pada Isnin hari kedua Syaaban tahun ke-5 Hijrah, Rasulullah s.a.w bersama 700 tentera pejalan kaki dan 30 tentera berkuda menuju ke wilayah Bani al-Mustaliq.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Sesiapa yang memuliakan Syaaban, bertakwa kepada Allah dan taat kepada-Nya serta menahan diri daripada perbuatan maksiat, Allah mengampuni semua dosanya dan menyelamatkan dia pada satu tahun itu daripada semua bencana dan penyakit."

Kalau Like Silalah Klik...:)

...AnDaiNya LeLaKi TaHu...

andainya lelaki tahu,
dalam hati seorangt perempuan,
ada naluri untuk disayangi,
ada rasa ingin diberi perhatian,
ada rasa ingin didengari keluh kesahnya,
ada waktu-waktu minta ditemani kesedihan.

andainya lelaki tahu,
rajuk seorang perempuan minta dipujuk,
marah seorang perempuan perlu didekati,
sedih seorang perempuan perlu didengari,
gembira seorang perempuan ingin didengari,

andainya lelaki tahu,
di sebalik seribu satu rasa itu,
ada sekeping hati nan lembut,
bukan untuk ditatang bagai minyak yang penuh,
bukan jua untuk dimanjai,
hanya perlu sedikit perhatian,
agar rasa kasih itu terasa wujud,
walau saat jauh.

kerana andainya lelaki tahu,
hati itu akan sentiasa bertanya,
pada diri seorang perempuan,
wujudkah cinta itu di hati lelaki,
bila saat jauh tanpa perkhabaran,
sebagaimana mekarnya cinta itu,
tetap dihati seorang perempuan,
biarpun berkali ombak berhempas,
tak sekali pantai hati itu berubah.

sumber: Facebook




Bingkisan Hati~~> Cuma kamu...lelaki yang telah aku pilih...cuma kamu....penjaga hati..kumohon jangan pergi....

Coretan Miss Ayu~~> Alhamdulillah dpt jugak tukar tiket...cmnela tersalah tarikh..huhu..excited sgt nk balik kg cuti sekolah kot...hikhik...Rindu kt kg, Mr.A..buat Mr.A jge diri kamu baik2 ye di sana...kenang daku dlm doamu...aku jua sepertimu kasih....:)




Kalau Like Silalah Klik...:)

...شكرا لك يا أمي...


..Alhamdulillah syukur kehadrat Ilahi atas segala nikmat dan kurniaan-Nya...


Untuk pengetahuan kawan-kawanku, aku mempunyai 2 mak...seorang aku panggil ma n seorang lagi aku panggil mak..sedari baby aku tinggal di umah mak selaku mak saudaraku...mujurlah umah mak n ma dekatje...so, aku xlah rase jauh ngn family kandungku..yer..aku sangat bertuah dikurniakan dua mak..syukur sgt2...aku tau ape yang telah ditakdirkan dari-Nya adalah terbaik untukku...

Aku ade puisi untuk kedua-dua ibu ku...bacelah...

Bonda,
Terima kasih kerana telah melahirkan anakanda di dunia ini,
Tanpa bonda tiadalah anakanda pada hari ini.

Bonda.
Alhamdulillah berkat doa dan kasih sayangmu,
Anakanda telah menjadi seorang guru @ ustazah,
Anakanda tahu bonda sangat gembira tatkala anakanda ditawarkan menjadi guru @ ustazah.

Bonda,
Sesungguhnya kasih sayangmu kekal sampai syurga,
Anakanda sentiasa inginkan doa & restu berpanjangan dari bonda,
Untuk anakanda memperoleh keberkatan di dalam hidup anakanda.

Bonda,
Anakanda sayang bonda.....



Bingkisan Hati~~> Ya Allah, ampunilah segala dosaku dan dosa kedua ibu bapaku. Kasihanilah mereka sebagaimana mereka mengasihiku sejak kecil lagi...Aminn.


Coretan Miss Ayu~~> Alhamdulillah demamku dah kebas setelah 2 ari demam...esok dh boleh pergi sekolah dan memulakan rutin harianku seperti biase....:)



Kalau Like Silalah Klik...:)